sobota 9. decembra 2017

Rozhovor - Enisum (9. 12. 2017) časť prvá


Pripravili sme pre vás krátke interview na zoznámenie sa s kapelou Enisum pred ich turné zastávkou na Slovensku a v Prahe. Druhú a obšírnejšiu časť o hudobnej tematike a ďalších veciach pre vás chystáme po koncerte. Na teraz sa zoznámte s kapelou v nasledujúcich riadkoch. Otázky sa pýtal S. a odpovedal Lys.


S.: Vaše turné začína práve v tieto dni a ja práve počúvam a recenzujem váš posledný album, ktorý vám vyšiel tento rok. Musím povedať, že minimalistický cover art ma skutočne očaril.

Sme radi ak sa ti páči!


S.: Enisum je celkom neznáma kapela v našich končinách, no napriek tomu som zachytil dobré rekcie (predovšetkým od ľudí, ktorí sa zaujímajú o atmosferický black metal), na fakt že navštívite Slovensku. Boli ste tu už niekedy?

Bude to prvý krát na Slovensku pre Enisum a sme šťastní, že si tu môžeme zahrať. Dúfame, že oboznámime viac ľudí s našou hudbou.


S.: Metal archives a booklet nového albumu hovorí, že ste 4ia členovia. Zúčastňujete sa všetci na živých vystúpeniach?

Enisum sú Lys, Leynir a Dead Soul. (Epheliin – ženské vokály sú len štúdiovou prácou na albume). Pre živé vystúpenia máme session gitaristu (Urciat).



S.: Poďme k vášmu albumu z roku 2015 „Arpitian Lands“ vydaný cez Dusktone. Názov Arpitia nehovorí veľa tunajším ľuďom, ktorí sa nezaujímajú o geografiu alebo nie sú oboznámení s talianskymi reáliami. Povedzte nám teda ako ste sa dostali k tejto tematike?

Nazvali sme našu hudbu Arpitian Black metal, pretože tým žijeme, pochádzame z Arpitánskeho kraju. Krajina kde žijeme sa nazývala Terre Arpitane (Arpitánske krajiny). Naša hudba je mix black metalu, post black metalu a dark ambientu. Tematika hovorí o prírode, človeku a opustenosti.


S.: Album Arpitian Lands a jeho texty sú zamerané na prírodu a Alpy. Novinka vyzerá byť viac melancholická a depresívna. Taktiež mi tam chýbajú nejaké časti s akustickými gitarami, ktoré boli vo veľkej miere použité na albume „Samoht Nara“. Ako vnímate túto zmenu?

Veríme, že na našich albumoch je vždy náš odtlačok, náš vlastný štýl. Nepáčilo by sa nám robiť kópie predošlých albumov. Myslím, že je to prirodzené, vidieť zmenu medzi jedným a druhým albumom.


S.: „Season of Desolation“ je názov vášho nového albumu, ktorý je tentokrát vydaný pod Avantgarde music. Ste spokojný s vašim nový vydavateľstvom?

Samozrejme, sme veľmi spokojní s Avantgarde Music, robia dobrú propagáciu je medzi nami dobrý dialóg a spolupráca.


S.: Talianska black a pagan metalová scéna nie je vo svet veľmi známa okrem pár veľkých mien. Máš nejaké obľúbené albumy vašej domácej scény? Čo by si odporučil našim čitateľom vypočuť?

Nemám rád slovo „scéna“. Preferujem používať „kapely z rovnakej krajiny“. Nemám obľúbený album lokálnych kapiel, ale mám rád post black metal, dark ambient, depressive black metal a samozrejme v Taliansku sú dobré kapely. Ja mám rád Falaise, Afraid of Destiny, New Risen Throne a ďalšie.


S.: Ako je to s podporou hudby a kapiel v Taliansku? Kupujú ľudia merchandise a CD´s/LP´s/MC´s? Mimochodom prinesiete nejaký merchandise do Banskej Bystrici počas tour?

Áno, ľudia kupujú náš merchandise a do Banskej Bystrice ho taktiež prinesieme (Samoht Nara cd, lp, Arpitanian lands cd, lp, Seasons of Desolation cd, lp a rôzne druhy tričiek, nášiviek a odznakov.


S.:  Nejaké posledné slová? Vidíme sa v Banskej Bystrici.

Ďakujem za rozhovor! Vidíme sa v Banskej Bystrici 11. decembra.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára